X סגירה
 

קולינריה בבודפשט

מאכלים מהמטבח ההונגרי

ביקור בבודפשט בירת הונגריה הוא הזדמנות מצוינת להתוודע לאחד המטבחים המפנקים ביותר במזרח אירופה. המטבח ההונגרי, המושפע רבות מהשלטון הטורקי רב השנים, ידוע בחיבתו לשומן, בשר ובצק, ובחריפות הנעימה של הפפריקה, הפלפל השחור והבצל. אל כל אלה מתווספים קינוחים מטוגנים ומבושלים, המלווים בקרם, קצפת או פירות. אם אתם עומדים לבקר בבודפשט, הנה כמה דברים שכדאי מאוד לטעום ומקומות שכדאי לבקר בהם.

מרק גולאש הונגרי

בתי האוכל של בודפשט

קיימים בעיר כמה סוגים של בתי אוכל, וכדאי להכירם. אטרם (Étterem) הוא שם כולל למסעדה. ונדלו (Vendéglõ) היא מסעדה קטנה בסגנון מסורתי. סרוזו (Sörözõ) הוא פאב או בית בירה, שלרוב מוגש בו מגוון רחב של אוכל. ובורוזיו (Borozó) הוא בר יין, שכמעט לא מוגש בו אוכל.

המאכלים שכדאי להכיר בבודפשט מרקים ותבשילים

גולאש ופפריקאש הם מהמאכלים המפורסמים של הונגריה. בהונגריה הם מוגשים כמרק עשיר של תפוחי אדמה, בשר, עגבניות והרבה פפריקה. אל הגולאש מתווספים פתיתי בצק רביכה המבושלים בתוכו. ניתן למצוא מרקים רבים נוספים, כמו מרק פטריות, ומרקים מתוקים כמו מרק דובדבנים. לרוב המרקים נהוג להוסיף שמנת חמוצה או מתוקה. תבשיל ידוע נוסף הוא לצ'ו, שקשוקה עם פלפלים, בצל ופפריקה שבתוכה מקושקשת ביצה.

מאפים

ישנם סוגים רבים של מאפים ממולאים, מטוגנים או אפויים. רטש הוא שטרודל הונגרי שנמכר במקומות רבים. הוא מבוסס על בצק הפילו שהגיע להונגריה עם הכיבוש הטורקי ונוהגים למלא אותו במגוון מלויים מלוחים, כמו תפוחי אדמה ופטריות, ומילויים מתוקים כמו פרג ואגוזים. מאפים נוספים נפוצים הם הקורטש, הידוע בישראל כקיורטוש, גליל של בצק מקורמל עם תוספות מתוקות שונות. בנוסף, כדאי לטעום גם את המקוש קולאש, חלת פרג מתקתקה ואת הלנגוש, פיצה הונגרית בעלת בצק מטוגן בדרך כלל, עבה ושומני, שמגיעה בעיקר עם תוספות שונות, בהן בשר ושמנת.

בלינצ'ס

הגירסה ההונגרית לקרפ הצרפתי היא כרוכית דקיקה שממולאת במגוון של טעמים, החל מתפוחי אדמה ובצל ועד לגבינה מתוקה עם צימוקים. בדרך כלל הם מוגשים מוקרמים בשמנת. יש שנוהגים לפזר על הכרוכית קינמון ואגוזים או שוקולד, לגלגל ולאכול מיד.

כופתאות וסופגניות

גומבוץ הוא שם כולל לכופתאות. בהונגריה הן עשויות מתערובת גבינה, מבושלות במים, ומצופות בפירורי לחם מבושמים בקנמון וסוכר. לפעמים הן ממולאות בריבת משמש או שזיף, ונחשבות כקינוח מסורתי. הפפנאש הוא הגירסה המטוגנת של הגומבוץ. מדובר בסופגניה, המוגשת עם שמנת מתוקה ורוטבי פירות.

עוגות קרם

אי אפשר לבקר בבודפשט בלי להיכנס לקונדיטוריה ולטעום מעוגות הקרם העשירות, הן הדובוש המפורסמת.

פפריקה

בהונגריה הפפריקה נחשבת לאחד מאבות המזון. אפשר למצוא שם מאות סוגים של התבלין הזה, בצורות שונות ודרגות שונות של חריפות, שלא ניתן להשיג בשום מקום אחר בעולם.

כמה המלצות על מסעדות שכדאי לבקר בהן

גונדל (Gundel) - אחת המסעדות היוקרתיות והיקרות ביותר בבודפסט וכנראה הידועה בהן. היא מגישה אוכל הונגרי מסורתי עם טוויסט חדשני, וממוקמת בסביבה היסטורית יפהפיה. כדאי להזמין מקומות עוד לפני היציאה מן הארץ.

רמיז (Remiz) - מסעדה גדולה המגישה אוכל הונגרי במנות נדיבות. התפריט משתנה בה בכל חודש בהתאם לעונה, כשבקיץ עוברת כמעט כל עבודת המטבח לגן והמנות מוגשות היישר מהגריל.

קפירו (Képíró) - מסעדה טרנדית ואהובה מאוד, המגישה אוכל בסגנון אירופי רב תרבותי, עם השפעות של מטבח הונגרי מסורתי. את האוכל מלווה תפריט עשיר של יינות הונגריים משובחים וברקע תלויות עבודות של אמנים הוונגריים עכשוויים. המחירים בטווח הבינוני.

לסיכום

בחופשה בבודפשט מומלץ מאוד להקדיש זמן ומחשבה לאוכל, לטעום מהגולאש המקומי, הגומבוץ והבלינצ'ס ולהתאהב בפפריקה. כל מה שנותר הוא לרכוש כרטיס טיסה וביטוח נסיעות, וכבר בנמל התעופה, לפני שתבדקו בחנויות ומרכזי הקניות את המחירים של מוצרי ביגוד והנעלה, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, מומלץ להתעדכן באפשרויות קבלת החזרי מיסים לפני הכניסה לדיוטי פרי בחזרה לישראל. עד אז תוכלו להתחיל לפנטז על המטעמים ההונגריים שאתם עומדים לטעום.

 

כתבות שאולי יעניינו אותך