אם אתם מתכוננים ללמוד באירופה אבל עוד לא ממש יודעים איך לעשות את זה, אל דאגה, כאן תמצאו דרכים שונות שיסייעו לכם לגבש את התוכנית המתאימה ביותר עבורכם. עבור סטודנטים, לימודים בחו"ל מאפשרים לצמוח אישית ומקצועית, עם יותר מ 5,500 מוסדות להשכלה גבוהה, סביבת לימודים משגשגת ומורשת תרבותית והיסטורית עשירה.
אלה הצעדים הראשונים שתידרשו לעשות לקראת לימודים באוניברסיטה או במכללה באירופה:
כדי להירשם לאחד מהמוסדות להשכלה גבוהה באירופה עליכם להוכיח כי נרשמתם כבר למוסד כלשהו להשכלה גבוהה בארץ, או לספק תעודות גמר של בית הספר התיכון ותעודת בגרות, מתורגמות בתרגום נוטריוני נאמן למקור לאנגלית.
השלב הראשון הוא כמובן למצוא את מוסד הלימודים שעונה בצורה הטובה ביותר לדרישות שלכם, לציפיות שלכם ולפרופיל האקדמי שלכם. בחלק מהאוניברסיטאות תידרשו לעבור מסלול קבלה שיכול לכלול בחינות כניסה, בחינות שפה או ראיונות אישיים.
לשם כל אלה תצטרכו כנראה להגיע פיזית אל מוסד הלימודים, ולכן כדאי לשלב בנסיעה זו לחו"ל גם סידורים בירוקרטיים אחרים כמו הסדרת הרישום, חתימה על טפסים, וכאמור - בחינת פתרונות מגורים אפשריים.
המוסד שתבחרו בו צריך להתאים לכם בין היתר מבחינת שפת ההוראה, היות שגם במדינות כמו איטליה או צרפת תוכלו למצוא מוסדות שהלימודים מתנהלים בהם בשפה האנגלית. כמו כן מומלץ לבחון את הפעילויות החברתיות שיהיו זמינות עבורכם, ויאפשרו לכם להשתלב חברתית. וכמובן - תחום הלימודים.
אם תמצאו אוניברסיטה המציעה לימודי היסטוריה המתנהלים באנגלית עם שלל פעילויות חברתיות, עדיף שתבחרו בה רק אם אתם באמת מעוניינים ללמוד לתואר בהיסטוריה. מנגד, אם אתם לא חוששים מאתגרים, אולי תעדיפו לבחור דווקא באוניברסיטה שבה תצטרכו גם ללמוד שפה זרה בנוסף לתכנית הלימודים הרגילה.
באוניברסיטאות רבות באירופה יכולים סטודנטים זרים לשלב לימודי שפה עם מערכת השעות שלהם, וכך תוכלו להרוויח לא רק לימודי משפטים או כלכלה, אלא גם לשפר את המיומנויות בשפות זרות.
עוד צעד חשוב לפני שתחליטו סופית על אוניברסיטה או מכללה באירופה הוא לבדוק האם יש בכלל מעונות סטודנטים או הסדרי מגורים אחרים לסטודנטים זרים, והאם אתם עומדים בקריטריונים לקבל מגורים כאלה. אם לא, תצטרכו עוד לפני תחילת הלימודים למצוא לכם דירה או חדר, סמוך לקמפוס הלימודים ככל האפשר.
למרבה המזל, בערים אוניברסיטאיות רבות משגשגים עסקי תיווך המתמחים במציאת פתרונות דיור לסטודנטים זרים, ובדרך כלל תגלו שדמי השכירות שם לא יהיו שונים בהרבה מאלה שהתרגלתם אליהם בארץ, ואולי אף זולים מהם.
לאחר שנרשמתם ללימודים והתקבלתם אליהם תצטרכו להסדיר את השהייה שלכם במדינה, באמצעות אשרת סטודנט, שתעניק לכם גם אשרת כניסה למדינה, וגם אשרת שהייה בה למשך כל תקופת הלימודים, או לפחות לכל תקופת ההרשמה (סמסטר לימודים אחד או שנת לימודים אחת, הכל בהתאם למוסד שאליו נרשמתם).
בכל מדינה שאליה יכולים ישראלים להיכנס גם ללא ויזת תייר תוכלו להסדיר את אשרת הסטודנט שלכם במסגרת תקופת השהייה הסטנדרטית (בדרך כלל 30 או 90 יום). במדינות שבהן נדרשת ויזה לכניסה, רצוי להסדיר מראש את קבלת ויזת הסטודנט, במקום להוציא ויזה רגילה ובשלב מאוחר יותר לשנות אותה לויזת סטודנט.