רומניה היא מדינה בה תרבות ייחודית, שנוכחת בכל יום ויום: למעשה, לא תמצאו באירופה הרבה מדינות שחיות את ההיסטוריה והמורשת שלהם יותר מאשר רומניה. אם אתם מבקרים במדינה סביר להניח שתיתקלו בביטויים מובהקים של המסורת והתרבות הרומנית בהרבה מאד מקומות, בין אם בצורה מתוכננת ובין אם לא. כדי שתחוו היטב את ההיבט החשוב הזה במדינה, החלטנו לסקור עבורכם את הביטויים המרכזיים של הפולקלור הרומני.
שירות למטייל ברומניה: בתי מלון מומלצים | כרטיסים לאטרקציות | טיסות לרומניה - השוואת מחירים
הפולקלור הרומני המגוון כל כך נחלק למספר סוגים עיקריים. ראשית, מדובר כאן על כמה אגדות וסיפורי עם שתוכלו למצוא וריאציות שונות שלהם ברומניה, למשל בתיאטרון. מעשיות רבות מעמידות במרכזן את פקאלה, "הרשלה הרומני" – אדם כפרי ופיקח שמתחזה לשוטה.
הבלדה העממית הרומנית שנחשבת למפורסמת ביותר היא "מיאוריצה", המאסטרפיס של הפולקלור הרומני. לא נספר לכם על העלילה המורכבת של המעשיה הזו, אבל בגדול מדובר בסיפור אותנטי המשלב רועי צאן, קנוניית רצח, חתונה מוזרה אחת ועוד הרבה הפתעות. הבלדה מאפשרת ללמוד על ההיסטוריה של העם הרומני כרועי צאן, אולי העיסוק המרכזי שלו בעת העתיקה. בלדה אייקונית נוספת היא הבנאי מנלה, המתקשרת להקמה של מנזר ולכמה בנאים שנקלעו לנסיבות טרגיות במיוחד.
בגרסת הריקודים, תמצאו את הקלושול – ריקוד שעדיין רוקדים כיום באזורים מסורתיים של רומניה, וכמובן שגם במופעי הרחוב ובמופעי הפולקלור. על פי האמונה המקומית, הריקוד הוא בעל סגולות לריפוי, מה שמביא לכך שהוא נרקד בשבוע הקודם לחג הלאומי פנטקוסט. הריקוד משלב להקת רקדנים, דגל, ראשי שום, שיבולת חיטה וגבעול לענה, והוא כולל טקס ברכה של מכשפ/ה וטקס השבעה ללהקה.
ריקוד חשוב נוסף הוא פריניצה, ריקוד בו משתתפים צעירים שאינם נשואים – הוא נרקד ביום שלפי הנישואין של אחד מנשות רומניה. הריקוד נחשב לרומנטי ולייחודי, עם כרית במרכז מעגל הרוקדים, מטפחת שנכרכת סביב הבחורה שבוחר הרקדן, נשיקות שמתחלפות בין הרוקדים ועוד.
ברומניה מסורת עתיקת ימין של שירים, מסגנונות דוגמת מוזיקה קלאסית, ג'אז או אפילו רוק מקומי. את המוזיקה העממית תשמעו לא רק בתחנות הטלוויזיה והרדיו במדינה, אלא גם במסעדות, בבתי מלון וגם ברחובות. אלו הם מופעים אותנטיים מאד, שמצליחים לרגש וגם לעשות שמח בו זמנית.
בלא מעט מועדים לאורך השנה רומניה לובשת חג (ולעיתים גם לבוש רומני מסורתי), כך שמי שמגיע לאזור הפסטיבל נהנה מחוויה אותנטית עוד יותר. בכל חודש יש מספר אירועים כאלה, ולכן אנחנו ממליצים לכם לבדוק מה צפוי בתאריך ההגעה שלכם. בחודש יולי למשל תמצאו בבוקרשט העתיקה מצעד תלבושות עתיק הכולל לבוש מתחילת המאה ה-19, אוכל מסורתי, מוזיקה עממית ועוד. אירועים אחרים הם על טהרת האבירים, הרוזנים ושאר הדמויות החשובות בהיסטוריה הרומנטית.
לצד זה יש פסטיבלי מוזיקה, פסטיבלי אומנות, פסטיבלים המוקדשים לייצור יין וכמובן שגם אירועים המוניים בחג המולד או בסילבסטר.