בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה הולכת וגוברת של מעבר ישראלים לחו"ל. חלקם עוברים לצמיתות, חלקם לתקופה מוגבלת, כן או לא ידועה מראש. השהייה בחו"ל כבר אינה מנת חלקם רק של צעירים אחרי צבא שעשו טיול ארוך בחו"ל או נסעו לחצי שנה שנה כדי לעבוד בעגלות או בסבלות. יותר ויותר אנשים מתחומי ההיי- טק השונים נוסעים על מנת לשפר את מעמדם הכלכלי, להתקדם בעבודה או ללמוד לימודים מתקדמים בחו"ל כאשר הם כבר בעלי משפחות.
מעבר לארץ זרה קשה גם עבור מי שקיבל את ההחלטה המודעת לעשות זאת, עבור הילדים המעבר עלול להיות קשה אף יותר כיוון שלהם אין חלק פעיל בהחלטה האם לעבור או לא לרוב. כיצד ניתן לעזור לילדים להתמודד עם ההחלטה על המעבר, המעבר עצמו והצעדים הראשונים בארץ החדשה?
המעבר קשה בכל גיל אך הוא קשה במיוחד למי שלא היה חלק בהחלטה עליו. כל עוד מדובר בתינוקות וילדים עד גיל בית הספר, המעבר יהיה קל יותר כיוון שעיקר הדברים אליהם הם קשורים ממוקדים בבית, שעובר איתם. ככל שהילדים גדלים, כך הם יתקשו יותר כיוון שהם נדרשים לוותר על חברים וסביבה מוכרים, הרגלים חוגים ותרבות.
חשוב לשתף את הילדים כמה שיותר מוקדם. ילדים מרגישים שמשהו קורה גם אם לא מספרים להם וחרדות יכולות להיבנות במקרים אלו. בנוסף, הזמן הנוסף יאפשר להם להתרגל לרעיון, להפרד בהדרגה.
ההחלטה על המעבר היא של ההורים, וככל שההורים ירגישו שלמים יותר עם ההחלטה ויעבירו את הבטחון בנכונות ההחלטה לילדיהם כך יהיה קל יותר לילדים להתמודד. השיתוף אינו בהחלטה אלא ביידוע לגבי תוצאות ההחלטה. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון כי ילדים גדולים בגיל ההתבגרות עלולים לעבור משבר לא פשוט, וחלקם אף בוחר להשאר או לחזור ארצה ולגור עם קרובים.
אחד הדברים הקשים ביותר בכל שינוי הוא ההתמודדות עם הלא ידוע. כאשר מדובר בארץ זרה הלא ידוע הוא רב – שפה זרה, הרגלים ומנהגים אחרים, סוגים שונים של יחסים בין אישיים, שפה זרה, תרבות זרה. כל אלו נוספים להתמודדויות הרגילות הקיימות בכל מעבר דירה עם חדר חדש, שכונה חדשה, בית ספר חדש וכדומה. אפשר לצמצם במידת מה את החרדות על ידי ביצוע הכנה מראש.
דאגו במידת האפשר למקום מגורים קבוע עוד לפני המעבר עצמו. ככל שהילד יגיע לחדר שהוא שלו, המקום הבטוח שלו, מהר יותר – כך ייטב. אפשרו לילד לעזור בתכנון החדר ועיצובו. לילדים קטנים מאד נסו לעצב את החדר באופן דומה לחדר שהיה לו בארץ. אפשרו לילד לבחור אילו מן הדברים ילוו אותו במסעו לארץ החדשה. גם אם עושים מיון ונפטרים מחלק מהדברים – אפשרו לילד להיות שותף מלא, ונהגו ברגישות כלפי הבחירות שלו, גם אם אינן הגיוניות בעינכם.
הכנסו לאינטרנט ואפשרו לילד לצפות בבית החדש, השכונה החדשה, בית הספר החדש. בררו כל מה שניתן לברר (ובעידן האינטרנט ניתן לברר המון) לגבי הארץ החדשה: זמני החופשות, החגים והמנהגים, השפה.
להתאקלם בארץ זרה בה אינכם מכירים את השפה זה לא קל אף פעם. ככל שהילדים יכירו יותר את השפה – כך קליטתם תהא קלה יותר. שלחו את הילד לחוגי אנגלית לילדים או חוגים בשפה הזרה של הארץ אליה אתם נוסעים. וודאו כי הוא מכיר מילות מפתח כמו עזרה, שירותים, בית וכדומה עוד לפני הנסיעה. אפשר לכתוב לגננת מילים בשפה הזרה בתעתיק עברי כדי לעזור לילד ללמוד, או להושיב אותו לצפות בפרקים לא מתורגמים בשפה הזרה אליה הוא יגיע.
דאגו לעשות לילד מסיבות פרידה מחבריו ובני כיתתו זמן מספיק מראש. היום, בעידן האינטרנט, חבריו הישנים והמוכרים יוכלו לעזור לילד בהתמודדות עם הסביבה החדשה. דאגו לצלם ולתרגם מסמכים חשובים כמו פנקסי חיסונים, תעודות ציונים ואפילו מכתבי המלצה (במיוחד לגני הילדים). התייעצו לגבי ילדים עם צרכים מיוחדים איך להתכונן ומה לקחת עימכם.
את המעבר עצמו כדי לתכנן כך שיתבצע לקראת סוף החופש הגדול. דאגו כל ילד מצויד בתיק אישי בו ישנם חפצים שהוא עצמו בחר. חפצים אלו יעזרו לילד להעביר את הנסיעה ואת השעות או הימים הראשונים בחו"ל עד שיגיעו יתרת החפצים.
כל ילד מגיב בדרך שונה למעבר על פי אופיו, ניסיונותיו הקודמים והתמיכה לה הוא זוכה בבית. לרוב, החודשים הראשונים קשים וכל המשפחה עוברת תקופת הסתגלות בה החשיבות של המשפחה הגרעינית עולה. מתבגרים יהפכו לעצמאיים פחות, ילדים עלולים להסתגר בעצמם. מרבית הילדים אינם מדברים בבית הספר ובגני הילדים עד שהם מרגישים בטוחים ביכולתם לדבר. על תחששו מהעניין, מדובר בתהליך טבעי שעובר לאחר מספר שבועות עד חודשים. קרוב לודאי שהילד בסופו של דבר ילמד את השפה מהר מכם ואף יוכל בסופו של דבר לעזור לכם בהשתלבות.
בצעדים הראשונים, יחד עם זאת, זה התפקיד שלכם לעזור לילד. לתמוך בו, לגלות סובלנות רבה יותר למצבי רוח, חרדות ופחדים, לעזור לו (ולכם) למצוא חברים חדשים באמצעות חוגים ובילוי משותף. מצב זה הוא זמני ויעבור אחרי מספר חודשים. לתינוקות וילדים קטנים, הדבר שעוזר להסתגל באופן הטוב ביותר הוא חזרה או מעבר מהיר לשגרה מוכרת.
מעבר עם הילדים הוא חויה מאתגרת, הרפתקאה שיכולה לתרום רבות לא רק להורים אלא גם לילד עצמו. תקופת ההסתגלות יכולה לעבור בצורה קלה יותר אם עושים את ההכנות הנכונות, באים בגישה הנכונה, ומגלים סבלנות וסובלנות.