הולנד ידועה בזכות טחנות הרוח, מרחבים ירוקים, כלכלה משגשגת, מדיניות ליברלית ואנשים סובלניים. למי שבקיץ מתכנן חופשה חווייתית בהולנד, הנה סקירה היסטורית של המדינה.
הולנד (Holland) הוקמה בשנת 1581, ובתחילת דרכה הייתה תחת שלטונו של מלך ספרד קרל החמישי. עם סיום המלחמה, פיליפה השני (יורשו של קרל החמישי) הכיר בה כמדינה עצמאית. הולנד הלכה והתפתחה כישות עצמאית ותקופה זו במאה ה-17, זכורה עד ימינו כ"תור הזהב של הולנד". היא הצליחה להפוך למעצמת סחר ימית בעלת קולוניות וליצור קשרי מסחר עם אזורים שונים באירופה. במאה ה-17 החלו להיווצר בהולנד קהילות של יהודים אנוסים, אשר הגיעו מספרד ופורטוגל.
בשנת 1976, ממשלת הולנד הכריזה על שוויון זכויות ליהודים בשטחה ואף השתדלה לשלב אותם בתחומים שונים בחיי המדינה. ב-1806, בתקופת נפוליאון, נכבשה הולנד על ידי צרפת (France). בעקבות הכיבוש הצרפתי, הורע גם מצבם של יהודי הולנד והיקף המסחר שלהם הצטמצם.
באותה תקופה, רבים מיהודי הולנד הלכו אחרי הרעיונות המשיחיים של שבתאי צבי. כאשר חזרה להיות מדינה עצמאית בשנת 1815, נכללו תחת ריבונותה גם שטחי בלגיה (Belgium) ולוקסמבורג של ימינו. בשנת 1830 הולנד העניקה עצמאות לבלגיה, ואילו לוקסמבורג זכתה לעצמאות מלאה רק בשנת 1867. במאה ה-19 הגיעה המהפכה התעשייתית להולנד, אך ביחס למדינות אחרות במערב אירופה, היא התפתחה בקצב אטי יותר.
בזמן מלחמת העולם הראשונה שמרה הולנד על עמדה ניטרלית ולא לקחה חלק בלחימה. במלחמת העולם השנייה לעומת זאת, גרמניה הנאצית כבשה את הולנד כבר בשלבים הראשונים של המלחמה. לפני המלחמה, חייה בהולנד קהילה יהודית גדולה, אשר מנתה כ-140,000 איש והיתה מורכבת מיהודים אשכנזים וספרדים. קהילה זו נכחדה כמעט לחלוטין בעקבות הכיבוש הנאצי.
יותר מ-80% מיהודי הולנד גורשו או נרצחו בזמן השואה. אחוז זה הוא הגבוה ביותר מבין מדינות מערב אירופה. יש הסבורים כי נתון זה נובע בחלקו מהעובדה שאזרחים הולנדים רבים שיתפו פעולה עם הנאצים בזמן המלחמה, בתהליך איתור היהודים, והובלתם למחנות ריכוז והשמדה . מצד שני, ידועה הולנד במספר גבוה של חסידי אומות עולם, אשר סיכנו את חייהם בהסתרת והצלת יהודים בשואה. בשנת 1945, לאחר חמש שנות כיבוש, שוחררה הולנד על-ידי בעלות הברית. היא הצליחה לשקם את עצמה יחסית במהירות, מבחינה כלכלית ופוליטית.
הולנד היתה בין המדינות שהקימו את ברית נאט"ו , את הקהילה הכלכלית האירופית ובשנת 1992 את האיחוד האירופי.
הולנד היתה רפובליקה מאז הקמתה ועד שנכבשה בשנת 1806 בידי נפולאון. מאז שקיבלה עצמאות מחדש ועד ימינו, הולנד היא מונרכיה חוקתית שבראשה עומדת מלכה. למלכה בעיקר משמעות סמלית, ואחד מתפקידיה הרשמיים היא למנות את הממשלה שהורכבה אחרי הבחירות לפרלמנט.
הבחירות לפרלמנט מתקיימות כל 4 שנים והפרלמנט מורכב משני בתים- בית תחתון הכולל 150 חברים והסנאט הכולל 75 חברים הנבחרים מהמחוזות השונים. בנוסף, קיים גוף בשם מועצת המדינה, אשר משמש כגורם מייעץ לממשלה בענייני חקיקת חוקים או פתרון קונפליקטים בין אזרחים למדינה. המועצה מורכבת מכ- 25 חברים המתמנים על-ידי שרי הממשלה והמלכה.
הולנד מחולקת כיום ל-12 מחוזות שונים, כאשר כל מחוז כולל מספר רשויות מקומיות - סך הכול 483 רשויות מקומיות. בירת הולנד היא אמסטרדם (Amsterdam), אך תפקידה בעיקר סמלי ואילו רוב מוסדות המדינה נמצאים בעיר האג (The Hague).
עוד מימי העבר, נחשבה הולנד למדינה ליברלית. הדבר אפשר לפילוסופים שונים כגון דקארט לפרסם בהולנד את ספריהם ללא חשש מצנזורה. גם שפינוזה, הפילוסוף היהודי ההולנדי שדעותיו נחשבו שנויים במחלוקת, זכה לחופש יחסי להביע את עמדותיו.
גם כיום, הולנד ידועה כבעלת מדיניות ליברלית בתחומים שונים: יחס סובלני לפורנוגרפיה, מיסוד הזנות ואי אכיפה של איסור השימוש בסמים קלים באמסטרדם. כמו כן, הולנד היתה המדינה הראשונה שהנהיגה בתחומה נישואים חד מיניים, בכך שהרחיבה את חוק הנישואים שהיה קיים לגבי מינים שונים.
לסיכום, הולנד היא יעד תיירותי נהדר לחופשת הקיץ, אפשר לצאת לטיול עם כל המשפחה.רק זיכרו לפנות אל חברות ביטוח על מנת לרכוש ביטוח נסיעות ולטוס ברוגע ובבטחה.